Strona główna

 
Przedszkole nr 100
02-344 Warszawa - Ochota
ul. Częstochowska 16/18
tel/fax 22 822 12 52, 822 26 32
www.przedszkole100.waw.pl
e-mail: p100@edu.um.warszawa.pl
OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH
KLAUZULA INFORMACYJNA
Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej zwane jako RODO)(Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, z późn. zm. ), uprzejmie informujemy, że:
Administratorem Pani/Pana danych osobowych oraz Państwa dzieci jest Przedszkole nr 100 w Warszawie, z siedzibą przy ul. Częstochowskiej 16/18, 02-344 Warszawa, reprezentowane przez Dyrektora Przedszkola – Agnieszkę Wojtczak.Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych oraz Zastępce IOD, z którym może się Pan/Pani skontaktować w sprawach ochrony i przetwarzania danych osobowych pisząc na adres e-mail: iod@dbfo-ochota.waw.pl lub nagadowska@dbfo-ochota.waw.pl  albo pisemnie na adres naszej siedziby, wskazane powyżej.Administrator przetwarzać będzie Pani/Pana dane osobowe i dane osobowe dzieci w zakresie i celach związanych z realizacją celów statutowych.
Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych i danych osobowych dzieci w innych celach i w zakresie  szerszym niż jest on określony w przepisach prawa, wymaga oddzielnie wyrażonej przez Panią/Pana zgody.
Dane osobowe dzieci i rodziców uzyskane w związku z uczęszczaniem dzieci do  przedszkola będziemy wykorzystywać:
na podstawie Państwa odrębnej zgody, w wyraźnie oznaczonych, odrębnych celach – np. zgoda na wykorzystanie wizerunku dziecka (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. a RODO)gdy jest to niezbędne w celu realizowania umowy, gdzie stroną jest osoba, której dane dotyczą (podstawa prawna: art. 5 ust. 1 lit. b RODO)zgodnie z przepisami prawa w celu wykonywania działalności placówki oświatowej, w szczególności na podstawie ustawy Prawo oświatowe, ustawy o systemie oświaty i ustawy o systemie informacji oświatowej (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. c RODO)w celu wykonywania zadań realizowanych w interesie publicznym, w tym gromadzenie informacji o osobach odbierających dzieci (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. e RODO). Podanie danych osobowych w zakresie określonym przepisami prawa jest niezbędne do wykonywania przez przedszkole działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej.
Odmowa ich podania uniemożliwi wykonywanie tych obowiązków przez przedszkole. Podanie danych osobowych w pozostałym zakresie jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji konkretnego świadczenia lub usługi (odmowa podania uniemożliwia zrealizowanie świadczenia lub usługi).
Odbiorcami Pana/Pani danych osobowych są:osoby upoważnione przez administratora do przetwarzania danych w ramach wykonywania swoich obowiązków służbowych,podmioty, którym administrator zleca wykonanie czynności, z którymi wiąże się konieczność przetwarzania danych (podmioty przetwarzające).Pani/Pana dane osobowe i dane osobowe dzieci mogą być udostępniane innym podmiotom, jeżeli taki obowiązek będzie wynikał z powszechnie obowiązujących przepisów prawa.Dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani  organizacji międzynarodowej.Pana/Pani dane osobowe i dane osobowe dzieci będą przechowywane/przetwarzane: W zależności od podstawy prawnej, na podstawie której zebraliśmy Państwa lub Państwa dzieci dane osobowe.do momentu wycofania zgody na wykorzystanie danych osobowych (wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem wykorzystania danych do momentu cofnięcia zgody),przez okres niezbędny do realizacji obowiązków i ewentualnych roszczeń wynikających z zawartej umowy,przez okres wskazany w przepisach prawa,przez okres niezbędny dla realizacji zadania realizowanego w interesie publicznym.Posiada Pan/Pani prawo :dostępu do danych osobowych (informację o przetwarzanych danych osobowych oraz kopię danych),sprostowania danych, gdy są nieprawidłowe,usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych,wyrażenia sprzeciwu wobec wykorzystania danychprzeniesienia danych,usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych – na zasadach określonych w RODO.
Udzielona zgoda na przetwarzanie danych osobowych może być wycofana w każdym czasie.
Posiada Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa), gdy uzna Pan/Pani, iż przetwarzanie dotyczące Pana/Pani danych osobowych oraz Państwa dzieci narusza przepisy o ochronie danych osobowych.Pana/Pani dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, nie będą też poddawane procesowi profilowania.DANE KONTAKTOWE INSPEKTORA DANYCH OSOBOWYCH
Inspektor Danych Osobowych IDO Justyna Brejwo email: iod@dbfo-ochota.waw.pl
Zastępca Inspektora Danych Osobowych Ewa Nagadowska  email: nagadowska@dbfo-ochota.waw.pl
Aktualizacja 2021.10.21 – aktualizacja danych 
Aktualizacja 2022.05.12 – aktualizacja danych
INFORMACJA dotycząca ochrony danych osobowych i wizerunku podczas uroczystości w Przedszkolu Nr 100
Dyrektor Przedszkola nr 100 w Warszawie, przy ul. Częstochowskiej 16/18  informuje, że w czasie organizowanych na terenie przedszkola imprez i uroczystości otwartych nie mają zastosowania przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2016, poz. 922) oraz art. 81 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2017r., poz. 880).
Wykonywanie, publikowanie i udostępnianie zdjęć wykonanych przez uczestników imprezy, uroczystości otwartych odbywa się na ich własną odpowiedzialność i świadomość konsekwencji wynikających z rozpowszechniania wizerunku innych osób bez ich zgody.
Agnieszka Wojtczak dyrektor Przedszkola nr 100



Strona główna
Rejestr zmian
MENU
Podkanały
Menu Podmiotowe
Menu Przedmiotowe
Dokumenty
Strona główna
Wyszukiwanie zaawansowane
Wyszukiwanie

Wersja standardowa